adressa.no



 SØK i adressa.no   TV-guide  Sport på TV  Cafeguiden  Laksesiden  Kameraer  Trøndertoppen
Nyheter Hovedside - Nyheter - Midt-Norge
gå til søkesiden
annonser
Trondheim

Midt-Norge

Byggeskikk

Barnedrapet Smøla

Fylkesreformen

Politikk

Innenriks

Utenriks

Økonomi

Skatt 2001

Været

Teknologi

Miljø

Valg 2001

Siste Nytt

Media

JanO

Sport

RBK

Fotball

Travsport

TIK

Håndball

Ottos kommentar

I bredden

Underholdning

Kundeservice

Ferieservice

Annonse

Abonnement

trondheimpuls

Musikk

Film

Det Skjer

Forbruker

Laksesiden

Jobb

Bil

Utdanning

Bolig

Livsstil

Sex & Samliv

Mat

Vin

Reiseliv

Helse

Dyrene våre

Billedgallerier

Debatt

Hjelp

Tjenester

Markedsplass

Ferieguiden

Utdanningsguiden

Ut-Magasinet

Smakspolitiet

Ut på Kino



Vis at du er her











MarkedsplassUtdanningsguidenFerieguiden
Lokalavisene
 
 
 
 
 


Se sendingene
TV Trøndelag



Vælkommen te Øst-Trøndelag!

Spilloppmakere har gått til verks for å kreve Jämtland og Härjedalen tilbake en gang for alle. Ved innkjørselen til Åre i Sverige henger skiltet som ønsker velkommen til Øst-Trøndelag. Svenske Vägverket er imponert over utførelsen, men varsler at erobringen blir kortvarig.

Tekst: Kjersti Nipen
   05.08.02  |  16:59


Slik ble Åre tilhørende Trøndelag...
TIPS EN VENN
Fra:
Til:
Et blått og hvitt skilt, forunderlig likt modellen Statens Vegvesen benytter, har av hemmelige humorister blitt hengt opp på den andre siden av riksgrensen. Skiltet erklærer at man kommer inn i Øst-Trøndelag fylke når man kjører Europavei 14 inn til Åre. Like bortenfor vaier et banner friskt mellom trærne og erklærer: «Vælkommen te Øst-Trøndelag!»

Den norske «erobringen» ble oppdaget av svensken Mikael Anderssson, som tipset Länstidningen i Östersund om det nye skiltet. På Vägverket i Järpen i Sverige tar de episoden med godt humør.

- Jeg ser for meg at det er noen norske gutter i 20-årene som har gjort et «bus». Skiltet er av norsk standard, sier produksjonsleder Lisa Bexar ved Vägverket i Järpen.

Hun varsler at skiltet ikke får henge evig og erklære Åre for trøndersk territorium.

- Nei, så snart jeg er på vei opp dit i et annet ærend skal skiltet ned igjen. Vi ser det er av norsk Vegvesen-standard, så vi skal ringe til norske veimyndigheter for å sjekke om det er stjålet fra norske veier, sier Bexar.

- Men det finnes ikke et fylke i Norge som heter Øst-Trøndelag?

- Ikke? Oj, da er det jo et riktig bra «bus», sier produksjonslederen lattermild.

Hun er vel vant med å etterlyse skilt som plukkes ned fra veiene. Å måtte fjerne skilt som henges opp av turister var likevel noe nytt.

- Det stjeles skilter nesten hver dag, men jeg har aldri opplevd at turistene henger opp nye skilt. Det virker som om noen rett og slett har hatt det litt artig, sier Lisa Bexar.

Personene som laget det mystiske veiskiltet har gått grundig til verks, når resultatet kan lure selv de svenske veimyndighetene. Men selv om skiltet ser ut til å være profesjonelt gjennomført, tviler salgsrepresentant Terje Moe i Nor-Skilt på at noen av statens skiltprodusenter har takket ja til oppdraget.

- Vi prøver å holde oss til regelverket, og det finnes faste maler for både skrift, farge og utforming av skilt til Statens Vegvesen, opplyser Moe.

Nor-Skilt er en av tre leverandører av skilt til norske veier.

- Men norske veiskilt i utlandet, det har jeg aldri hørt om. Det kan jo være at noen andre, private firmaer har laget skiltet, sier Moe. Norge mistet Jämtland og Härjedalen til svenskene allerede i 1645, og siden har nordmenn langs grensa brummet over tapet. Birgitta Edvartsson ved Turistkontoret i Åre sier likevel at det er sjelden de norske turistene går så kraftig til verks for å markere sitt standpunkt. - Jeg så bildet av skiltet i avisen. Men ellers er det ingen nordmenn som kommer til oss og klager over at Jämtland og Härjedalen er norsk, sier Edvartsson.








 Nordre gate

Klikk for større bilde



Ansvarlig redaktør:
Gunnar Flikke

adressa.no er redigert på uavhengig grunnlag, i henhold til de prinsipper som er nedfelt i Redaktørplakaten, og i norske mediers etiske normer slik de er uttrykt i Vær Varsom-plakaten og Tekstreklameplakaten. Ansvarlig redaktør står etisk og rettslig ansvarlig for det redigerte innhold, overfor medienes selvjustis (Pressens Faglige Utvalg) og overfor lov og domstol. Dersom noen reagerer på innholdet oppfordres de til å ta kontakt med ansvarlig redaktør.

Utgiverselskap: Adresseavisen ASA, 7003 Trondheim
Redaktør og leder for internett: Rolf Dyrnes Svendsen.

Telefon: 07200 | Fax: 72 50 15 00 | Tips: 72 50 50 50
adressa.no direkte: 72 50 15 67
e-post: webred@adresseavisen.no
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Adresseavisen


Powered by Escenic